Päätöksenteko 2. tehtävä

Seuraavassa päätöksenteon tehtävässä piti selvitellä erilaisia päätöksentekoon liittyviä termejä, kuten kokouksen ja neuvottelun ero. 

Tämä tehtävä tehtiin Xamkin lyhyen tehtävän mallin mukaisesti. 




 Elsa Partanen                               Päätöksenteko tehtävä 2 / Blogiportfolio

Jalkaterapeutti

JTSA21SM                                                         23.11.2021

 

 

Viestintätaidot               

Hannele Ylönen

 

 

Päätöksenteko termit

 

 

Palaverin ja kokouksen erot eivät ole kovin isoja mutta lyhyesti todettuna kokous on virallisempi kuin palaveri.

Palaveri on neuvottelutilanne, missä yritetään keskustella asiasta pääsemällä yhteisymmärrykseen, kun taas kokouksessa tehdään päätös, joko äänestämällä tai yksimielisesti. Kokoukseen myös kutsutaan ihmisiä, kun taas neuvotteluun tuleminen on enemmän vapaamuotoista. Kokouksessa on aina puheenjohtaja, joka hallitsee kokouksen viestinnän. Neuvottelussa ei aina ole puheenjohtajaa, sillä neuvottelutilanne on yleensä pienimuotoisempi kuin kokous. Puheenvuorot siis jaetaan kokouksessa, kun taas neuvottelussa on vapaampaa keskustelua, joustavampaa. Kokouksessa yleensä päätetään asia yhdellä istunnolla, kun neuvottelua saatetaan jatkaa useammankin kerran. Kokouksesta tehdään aina virallinen pöytäkirja ja neuvottelusta esimerkiksi raportti, selvitys tai muistio, jos sitäkään. Palaveri voidaan pitää esimerkiksi sairaalan henkilökunnan työporukalla mutta kokous pidetään esimerkiksi eduskunnan salissa.

 

Pöytäkirjan laatii sihteeri tai siihen nimetty henkilö. Pöytäkirja laaditaan yleensä silloin, jos tapahtumasta on etukäteen laadittu esityslista. Ilman esityslistaa kyseessä on muistio.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet

 

Työelämän viestintä. Kokous- ja neuvottelutaidot. Blogi. Saatavissa: https://tyoelamassa.wordpress.com/kokous-ja-neuvottelutaidot/ [viitattu 23.11.2021].

 

Jokinen, J. 2017. Palaveri, neuvottelu vai kokous? Oppituntipalaveri. Helsinki. Saatavissa: https://www.slideshare.net/JoonasJokinen3/muistio-palaveri-neuvottelu-vai-kokous [viitattu 23.11.2021].

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdiskeleva teksti

Selkokieli 2. tehtävä