Selkokieli 1. tehtävä

 Tehtävänä oli etsiä oman alani, jalkaterapian, teksti, joka käännettiin selkokielelle.
Otin tekstikseni omakirjoittamani "Sisäänkasvaneen kynnen oikaisuhoidot". 


Sisäänkasvaneen kynnen oikaisuhoidot

 

Sisäänkasvaneet kynnet ovat kiusallinen ja kivulias vaiva, josta voi kehittyä vakavampikin tulehdus. Varpaankynnet altistuvat sisäänkasvaneille kynsille silloin, kun esimerkiksi käyttää liian pieniä tai väärän mallisia kenkiä. Kun kynsi alkaa kasvaessaan painaa ikävästi kynsivalliin, joka aiheuttaa pistävää kipua ja alkaa pitkittyeessään vaikeuttaa kävelyä. Sisäänkasvanutta kynttä voi yrittää hoitaa kotikonstein apteekista saatavilla tuotteilla, mutta aina se ei tuota toivottua tulosta ja kynsi tarvitsee ammattilaisen tekemän toimenpiteen. 

 

Jalkaterapeutti voi oikaista sisäänkasvaneen kynnen. Tehokkain tapa oikaista kynsi on jousioikaisu, jossa kynnen päälle poikittain asetetaan ns. jousi, joka vetää kynttä suoremmaksi. Molemmissa oikaisumenetelmissä idea on sama, eli kynsien reunoja vedetään ylöspäin, joka estää kynnen reunan uppoutumisen ihoon. Oikaisuhoitoa ei kannata tehdä tulehtuneelle kynnelle, joten ensin täytyy hoitaa tulehdus pois alta ennekuin voidaan alkaa ratkaisemaan vaivaa.

 

 

Mukautettu teksti

 

Sisäänkasvanut kynsi on kipeä vaiva, josta voi ilman hoitoa tulla iso ongelma. Kun kengät ovat liian pienet tai muuten epäsopivat jalkaan, kynsi alkaa nopeasti kasvamaan ihon sisälle. Yleensä kipu on pistävää ja alkaa tuntua epämukavalle kävellessä. Sisäänkasvanutta kynttä voidaan hoitaa kotona ilman ammattilaisen apua mutta hyvin usein ammattilainen pääsee toivottun tuloksen nopeammin. Tulehtuneeseen kynteen ei saisi tehdä minkäänlaisia toimenpiteitä. Jalkaterapeutti pystyy oikaisemaan kynnen monella eri tavalla. Tehokkain tapa oikaista kynsi on jousimenetelmä, missä kynnen päälle laitetaan kynttä suoraksi vetävä jousi. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pohdiskeleva teksti

Selkokieli 2. tehtävä

Päätöksenteko 2. tehtävä